Шумен. Съдебният състав прие допълнителната комплексна съдебно-техническа жп експертиза по делото „Хитрино“, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. Заключенията повтарят тези, направени при първата експертиза, като показанията на свидетелите Хенрик Аммосер (германски граждани) и Зденек Зак (чешки гражданин) също не променят първоначалните отговори. Двамата са били привлечени като експерти при огледа на местопроизшествието в Хитрино през декември 2016 година от фирмите „Булмаркет“ и „Ермева“, а пред състав на Окръжен съд - Шумен те бяха разпитани чрез видеоконференция в качеството им на свидетели.
Адвокатите на обвиняемите машинисти поискаха допълнителната комплексна съдебно-техническа жп експертиза да не бъде приета, тъй като според тях едно от вещите лица е в зависимост от БДЖ. Съдът, под председателството на съдия Румяна Райкова, остави искането без уважение с мотив, че на този етап по делото нито БДЖ, нито НКЖИ, нито „Булмаркет“ са страни по него.
Удължен бе и срокът за представяне на комплексната специализирана експертиза по отношение състоянието на Стрелка №1 и Стрелка №5. Двете вещи лица, ангажирани с нейното изготвяне, мотивираха искането с необходимост от още време за анализ на данните. Следващото съдебно заседание по делото „Хитрино“ е насрочено за 10 май от 9.30 часа.
Ивелина ИВАНОВА