Смолян. С изложбата „Регионална библиотека „Николай Вранчев” – територия на духа” започнаха честванията по повод 60-годишният юбилей на библиотеката. Това е първото събитие от поредица инициативи, посветени на нейната годишнина. Това съобщиха от пресцентъра на Община Смолян.
Изпълняващият длъжността директор Йорданка Вълчева приветства гостите и направи ретроспекция на развитието на библиотечната институция през годините. „Регионална библиотека – Смолян е съвременна и модерна институция, с организация на работата ориентирана изцяло към новите потребности на нашите читатели. Тя е културен институт, разполагащ с всички съвременни средства за достъп до информация и книги.Тя е институция, в която традициите са преплетени с модерните трансформации и те очертават перспективите на нейното развитие” каза още Вълчева. От името на екипа и ръководството тя изказа сърдечна благодарност към всички бивши и настоящи колеги и ръководители, към всички партньори, съмишленици и приятели.
Изложбата, подредена във фоайето, не показва историята на библиотеката в пълнота, а основни моменти с определени специфични дати, които отразяват нейното развитие през годините. Целта е да се покаже разнообразието на дейности, услуги и инициативите, предлагани от библиотеката.
Изложбата е в няколко раздела – „История”, „Проектна дейност” „Инициативи” , „Информационна и библиографска дейност” и „Екипът през години”. Регионална библиотека „Николай Вранчев” може да се похвали с богата издателска дейност през тези 60 години Издадени са библиографски указатели за известни личности, писатели, населени места, институции и др. Част от тези издания са представени в изложбата. Показани са и част от иновативните услуги – днес предлаганите нови информационни услуги вече са он-лайн и са на разположение на потребителите 24 часа в денонощието, които отговарят на съвременните потребности и търсения.
По повод юбилея на библиотеката кметът Николай Мелемов, под чийто патронаж се провеждат юбилейните чествания, изпрати поздравителен адрес и цветя. От негово име библиотекарите бяха поздравени от секретаря на Община Смолян Момчил Николов. На юбилейната изложба присъстваха зам.-областният управител Андриян Петров, Андрей Печилков, бивш директор на библиотеката, бивши и настоящи библиотекари, партньори и приятели на библиотеката и др.