София. 26 представления и 10 съпътстващи събития са част от програмата на Софийския театрален салон през месец март. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Номинираните за ИКАР спектакли вече завладяха столичния афиш, а изненадите за най-малките зрители тепърва предстоят.
На 18 март в парка пред Народния театър беше открита документална изложба, посветена на 85-годишнина от рождението на обичания от поколения актьор Димитър Манчев. В рамките на 28 табла са изложени над 80 фотографии и материали, които са старателно подбрани от над 300 обработени документа.
На 18 март бе даден и официалният старт на Софийския театрален салон с документалния спектакъл „Апарт“, създаден по текстове от книгата „Артисти със сребро в косите“, издадена през 2017 г. от Пощенска кутия за приказки и Съюза на артистите в България.
Същата вечер в Европейската столица на културата – Пловдив бе представен и номинираният за ИКАР 2019 в категория Майсторско-техническо осъществяване спектакъл „Драконът“. Продукцията е дело на Варненския театър, а режисьор е Явор Гърдев. Представлението, част от афиша на Софийския театрален салон, ще допринесе и за разширяването на обхвата на програмата на ЕКС Пловдив 2019.
На 21 март от 11.00 часа в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ ще бъде проведена дискусия в подкрепа на образованието по театър за деца в училище. Кампанията е вдъхновена от проекта „МЕДЕЯ“ на сдружение „Легал арт център“ и също е значима част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Проектът се осъществява с подкрепата на Националния фонд „Култура“ и се реализира в партньорство със Съюза на артистите в България, Нов български университет, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и Софийската градска художествена галерия.
Малко по-късно вечерта ще бъдат връчени и традиционните награди за млади актьори, работещи в сферата на кукленото изкуство СИВИНА. От 19.00 ч. в Столичния куклен театър, Салон Гурко, под режисурата на Стефан Димитров, церемонията по връчването на куклените отличия ще почете и Международния ден на кукления театър – 21 март.
Три различни събития със свободен достъп за деца са програмирани на 23 март в Столичния куклен театър на Гурко. От 11.30 часа пред театъра ще проведе традиционния Парад на куклите, в който актьори, музиканти и студенти от куклените специалности в НАТФИЗ ще забавляват най-малките зрители. От 13.00 часа във фоайето на театъра ще се проведе специалното ателие #CLIPCLAPTHEATRE, с водещи – Снежина Петрова и Ася Иванова. Екипът на ателието са разработили комбинация от пляскания с ръце и термини от старогръцката драма като наричат условно обучението „игралка“. Акцията ще увлече и вдъхнови не само децата, но и техните родители и придружители. От 16.00 часа и от 14.00 часа ще се проведат двучасовите Куклено-театрални ателиета, в които художници-сценографи и актьори ще изработват заедно с деца и родители кукли за театър. Най-любопитните и най-смелите ще имат възможността да се разходят зад кулисите на театъра и да разгледат всички потайности, които крие сцената.
На 25 март от 10.30 в Зала Европа на ул. Париж 1, ще бъде проведена Дискусия, организирана от Гилдията на театроведите и драматурзите към САБ, на тема: Съвременната Арт сцена: Проблемът за оценката. Участници ще бъдат: Тони Николов, Венелин Шурелов, Ясен Василев и Николай Йорданов, а модератор ще бъде театроведът Асен Терзиев.
На 27 март от 11.00 до 18.00 часа на площада пред Народния театър стартира демо версията на българското представяне на Пражкото сценографско квадриенале PQ2019 – KONGLOMERAT поVRвай в театъра! Посетителите на събитието ще имат възможност да преоткрият театъра през „очите“ на виртуалната реалност. Изложбата ще предложи на всички нов тип изживяване, чрез усещането да си „във“ спектакъла, между актьорите на сцената, в досег с театралната предметност.
Софийският театрален салон ще завърши с дългоочакваната церемония по връчването на наградите ИКАР 2019. И тази година сцената на Народния театър ще се окаже тясна, за да побере творците и техните най-високи постижения за изминалия театрален сезон. Най-престижните награди за сценични изкуства у нас ще бъдат раздадени за 45-и път и ще отличат творци в 23 категории. Водещи на вечерта ще бъдат очарователните актьори София Бобчева и Александър Кадиев. Специален гост на наградите ще бъде Лили Иванова, която ще получи извънредния ИКАР за изключителен принос към музиката и културата. С участието си Лили Иванова ще допринесе за подпомагане на Здравния фонд към САБ.
Напомняме ви, че благотворителните покани се продават на касите на Народния театър „Иван Вазов“, а ВИП покани могат да бъдат закупени със съдействието на Event Design [email protected], както и от офиса на САБ на пл. "Народно събрание" 12.