София. В града ще бъде официално открита кампанията по пролетно почистване. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Тя започва ще продължи до 15 април 2019 година. Откриването на кампанията ще се състои в 51-во СУ “Елисавета Багряна“ в район „Красно село“ от 11.30 часа на ул. „Софийски герой“ 28. Старт на кампанията ще дадат децата от 51-во СУ „Елисавета Багряна“ в район „Красно село“ с дейности по почистване, засаждане на дървета, растителност, възстановяване и боядисване на пейките за отдих в училищния двор. Кампанията ще протече на два етапа.
Първи етап е „Включи се и почисти своя квартал” от днес до 31 март 2019 г. Той е насочен към почистване на прилежащите територии към жилищни сгради, еднофамилни къщи, дворове, паркинги, държавни и общински учреждения, паркове, детски и спортни площадки, градинки, междублокови пространства, училищни дворове, детски заведения, разлепени листовки по стълбове, дървета, ел. табла, боядисване на ел. табла и др. съоръжения.
Вторият етап е „Чиста и зелена София, без пластмасови отпадъци” от 01 април до 15 април 2019 г. Той е насочен към почистване и озеленяване на общински територии и тревни площи по улици и булеварди, деретата и корита на реките, като превенция на риска от наводнения.
В рамките на кампанията ще бъдат извършени затревяване на свободни общински места, насипване с чакъл, трошен камък, поставяне на кашпи на детски площадки и междублокови градинки, засаждане на дървета, нискостеблени храсти и цветя в градинки и паркове, възстановяване на пейки (подмяна на счупени летви) и боядисване на същите; премахване на изоставени, ръждясали табели от стълбове по улици и булеварди, територии около манастири, крайградски места и зони за отдих.
Създадена е организация за координиране дейността по пролетното почистване, като на телефона на оперативния център 987 55 55 и 93 77 566 в периода на кампанията, гражданите ще могат да подават своите сигнали, предложения и др., за времето от 09.00 до 17.00 часа.
За кампанията по пролетното почистване са осигурени 50 000 бр. чували и 20 000 бр. ръкавици, които ще се раздават в районните инспекторати по места. Информация за кампанията е публикувана на електронната страница на Столичен инспекторат и Столична община.