София. Изложба живопис на Стефан Кулев, първа за автора в София, ще бъде открита от 18.00 ч. на 20 март (сряда) в галерия „Средец” на Министерството на културата. Това съобщиха от пресцентъра на министерството. Публиката ще може да види близо 20 платна, вдъхновени от стихията на морето и предоставени от варненския художник специално за настоящото пространство. Стефан Кулев не се отклонява от класическата и смесената техника, чрез които смята, че е най-трудно, но и най-честно да изразява себе си. Стефан целенасочено е предпочел да не поставя заглавие на изложбата си, тъй като обича да говори чрез картините си. Все пак издава, че едно от платната се нарича „Преди лятото” и се надява, че това усещане за очакване и възраждане за нов живот ще успее да зареди публиката му с много положителна енергия.
„Стефан Кулев е поетичен живописец, отдал се на естетическото съзерцание, при което се любува на визуалната и сетивна красота на своя образен свят”, пише за него изкуствоведът Румен Серафимов.
Авторът е роден през 1974 г. във Варна, България. Завършва графика във Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий” през 2000 г. Година по-рано получава награда на СБХ-Варна за дебют.
През 2003 г. е отличен с „Диплом за постижения в съвременното изкуство” - Шaмалие, Франция.
Изложбата ще може да се види в галерия „Средец” до 5 април.