София. Кампанията на Столична община по пролетно почистване в града ще бъде официално открита на 20 март. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Тя започва от 20 март 2019 г. и ще продължи до 15 април 2019 година. Откриването на кампанията ще се състои на 20 март 2019 г. в 51-во СУ “Елисавета Багряна“ в район „Красно село“ от 11.30 часа на ул. „Софийски герой“ 28. Старт на кампанията ще дадат децата от 51-во СУ „Елисавета Багряна“ в район „Красно село“ с дейности по почистване, засаждане на дървета, растителност, възстановяване и боядисване на пейките за отдих в училищния двор. Кампанията ще протече на два етапа.
Първи етап е „Включи се и почисти своя квартал” от 20 март до 31 март 2019 г. Той е насочен към почистване на прилежащите територии към жилищни сгради, еднофамилни къщи, дворове, паркинги, държавни и общински учреждения, паркове, детски и спортни площадки, градинки, междублокови пространства, училищни дворове, детски заведения, разлепени листовки по стълбове, дървета, ел. табла, боядисване на ел. табла и др. съоръжения.
Вторият етап е „Чиста и зелена София, без пластмасови отпадъци” от 01 април до 15 април 2019 г. Той е насочен към почистване и озеленяване на общински територии и тревни площи по улици и булеварди, деретата и корита на реките, като превенция на риска от наводнения.
В рамките на кампанията ще бъдат извършени затревяване на свободни общински места, насипване с чакъл, трошен камък, поставяне на кашпи на детски площадки и междублокови градинки, засаждане на дървета, нискостеблени храсти и цветя в градинки и паркове, възстановяване на пейки (подмяна на счупени летви) и боядисване на същите; премахване на изоставени, ръждясали табели от стълбове по улици и булеварди, територии около манастири, крайградски места и зони за отдих.
Създадена е организация за координиране дейността по пролетното почистване, като на телефона на оперативния център 987 55 55 и 93 77 566 в периода на кампанията, гражданите ще могат да подават своите сигнали, предложения и др., за времето от 09.00 до 17.00 часа.
За кампанията по пролетното почистване са осигурени 50 000 бр. чували и 20 000 бр. ръкавици, които ще се раздават в районните инспекторати по места. Информация за кампанията е публикувана на електронната страница на Столичен инспекторат и Столична община.