Стара Загора. На безплатния „горещ“ телефон на Община Стара Загора - 0800 157 37, от 14 до 16 юни, са отчетени близо 200 сигнала. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Граждани са подали информация за около 40 неправилно паркирани МПС. Съобщено е за автомобилни гонки по ул. „Христо Ботев“ в отсечката между бул. „Руски“ и „Св. Патриарх Евтимий“, както и за силен шум от форсиране на двигател на мотор в района на бензиностанция в централната част на кв. „Три чучура“.
От бездомни кучета са се оплакали живущи в село Калитиново. Безпризорни животни са забелязани и около паркинга на голям магазин в източната част на града. Информацията е насочена към Общинския приют за безстопанствени животни. Подаден е сигнал за разходка на домашни любимци в двора на XIII ОУ „Св. Паисий Хилендарски“. Гражданин е съобщил и за стреляне по бездомно куче от тераса на блок в кв. „Зора“.
Десетки проверки са извършени по сигнали за бране/събиране/метене на липов цвят. На установените нарушители са съставени Актове за установяване на административно нарушение.
Оплакване е постъпило от системно опасно каране на велосипеди от тийнейджъри на площада пред Общинска администрация, с което се застрашава здравето на по-малките старозагорци, разхождащи се там с родителите си. Подаден е сигнал и за неспиране на спирка от обществения транспорт по Линия 21 – село Лясково. При потвърждение за нарушение ще последват санкции за водача на автобуса.
Увеличават се сигналите с оплакване от граждани през почивните дни за струпване на шумни компании около жилищни сгради в тъмната част на деня и силна музика от апартаменти. Около 10 са подадените оплаквания за шум от заведения.
След дъждовната буря в неделния ден граждани са сигнализирали за няколко пострадали от вятъра дървета. Работата по обезопасяване и разчистване на клони продължава.
След получена информация на Горещия телефон е отремонтирано улично осветление и светофарни уредби.
Община Стара Загора е отреагирала на сигналите, за които има правомощия, а останалите са насочени към компетентните органи. На гражданите е върната обратна информация.