Казанлък. Проектобюджетът на Община Казанлък за 2019 г. е на стойност 53 131 414 лв., което е с близо 3 млн. лв. повече от бюджета за 2018 г. Това стана ясно по време на обществено обсъждане ма проектобюджета, предаде кореспондент на Радио „Фокус”. По-голямата сума се дължи на увеличените средства по делегираната държавна помощ, които Община Казанлък предстои да получи за следващата година от централния бюджет.
Акцент по отношение разпореждането с общинска собственост е възможността на Община Казанлък през 2019 г. да обяви конкурс за изграждане на нова сграда в Несебър на територията на т. нар. „Бунгала”. Успешна би била продажбата на имот на Общината в село Равда – общинския лагер. Предстои да се реши също и как Общината ще стопанисва собствеността си в Бизнес центъра на ул. „Чудомир” в Казанлък.
И през 2019 г. Инвестиционната програма продължава политиките от предходните години за подобряване състоянието на настилките по улиците в населените места в общината и в града, като вложените средства се определят на пропорционален принцип. За ремонт на улиците в населените места през 2019 г. ще бъдат гласувани двойно повече средства спрямо 2018 г., извън постановленията по държавния бюджет, с което сумата за тях заедно ще бъде над 1 200 000 лв.
През 2019 г. с европейски средства Община Казанлък предвижда да се реализира мащабния проект „Светът на траките”, който включва реконструкция и социализация на гробницата Оструша, както и изграждане на 8-километрова велоалея, която ще бъде продължение на досега съществуващата до Крън и ще отвежда до самия атракцион, предвиден по проекта. Общината планира възстановяване и на съществуващите велосипедни алеи в Казанлък.
Славяна ГАЙДАРОВА