София. „Вчерашният Конгрес беше оздравителен за БСП, тъй като преди това имаше напрежение в Националния съвет – органът, който взема решение за поведението на партията. Предстои най-важната задача – да се мобилизираме и да си направим изводи от изминалите изборите – за да се явим по-силни на следващите”, заяви народният представител от ПГ на „БСП за България” Стоян Мирчев пред БНТ. Това съобщиха от пресцентъра на БСП. Според Мирчев в БСП решенията се вземат демократично, а в същото време е имало негови колеги, които са критикували действията на партията. „Точно вчера се изчистиха тези недоразумения между нас”, коментира депутатът.
„Г-жа Нинова искаше да подаде оставка - както във всяка една демократична и цивилизована държава, в която лидер търпи загуба и поема отговорност. От страна на някои наши колеги обаче това беше използвано, за да се уредят вътрешни различия между тях и сегашното ръководство. Партията реагира много единно и се получиха настоявания да се оттегли оставката от структурите по места”, уточни социалистът. Той изрази мнение, че в навечерието на местните избори не е подходящо партията да се занимава със себе си. Мирчев отбеляза, че е сигурен, че решението за оттегляне на оставката е коствало много на Нинова.
„БСП излезе единна и цяла. БСП е единственият осезаем ляв политически субект в България. Ще говорим за политиката, която е в интерес на хората, а не за нас самите - за да ни припознаят хората като алтернатива”, категоричен бе народният представител. По думите му БСП започва подготовката на документите и платформи за местния вот и ще обърне внимание на проблемите, които хората срещат в ежедневието си.