Благоевград. В момента се провежда кампанията за прием на ученици в първи клас за учебната 2019 – 2020 година. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Светлин Абаджиев, директор на Средно училище с изучаване на чужди езици „Св. Климент Охридски“ – Благоевград. По думите му от 31 май до 19 юни е приемането на заявления за записване. „Искам да кажа, че добре върви подаването на заявления и има интерес от страна на родители като те ежедневно идват да подават заявления“, посочи Светлин Абаджиев. Директорът коментира въпросът свързан с броя на новите паралелки от първи клас през предстоящата учебна година. „Обявили сме прием за две паралелки от първи клас. Доволни сме, че интереса е голям като са много повече подадените заявления. Има комисия, която ще осъществи разглеждането на заявленията“, коментира Светлин Абаджиев.
Той отбеляза, че родителите на първокласниците се интересуват най-вече от организацията на учебния процес, като при подаване на заявления за кандидатстване за първи клас те отправят своите въпроси към ръководството на учебното заведение. „Те питат за материалната база на училището. Ние има какво да покажем и има с какво да се гордеем. Както знаете училището е едно от учебните заведения с чудесна локация, защото се намира в центъра на Благоевград, което е едно от предимствата. Да си в центъра на областния център е все пак един голям плюс“, коментира Абаджиев. Директорът добави, че учебното заведение разполага с най-модерната база в Благоевград и е едно от най-новите построени училища в града.
„При нас са доста добре оборудвани компютърните кабинети и имаме кабинетна система по определените предмети. Гордеем се с това, че в начален етап на обучение от първи до четвърти клас предлагаме групи за целодневна организация на учебния ден като всеки клас си има отделна група. Това дава възможност за една по-добра приемственост и работа между началния учител, който преподава на децата и учителя, който преподава по занималня“, посочи Светлин Абаджиев. Той допълни, че на обяд се приемат децата от другия учител. „Също така по този начин се осигуряват и по-добри работни места. Гордеем се с това, защото така всеки клас си има отделна група“, каза още Светлин Абаджиев.
Денис НИКИФОРОВ