Брюксел. Извънредната среща на върха с участието на 28-те лидери на страните-членки на Европейския съюз, свикан преди една седмица от председателя на Европейския съвет Доналд Туск за съгласуване на кандидатите за ключовите позиции в Съюза, започна в неделя вечерта в Брюксел със закъснение от два часа и половина и при пълна неопределеност, предава кореспондент на ТАСС от мястото на събитието.
В изявленията на участниците при пристигането им личаха големи различия относно кандидатурите за длъжността председател на Европейската комисия, която има най-големи пълномощия в Брюксел.
„Срещата на върха обещава да бъде трудна и дълга, защото в момента няма консенсус и има големи различия по отношение на кандидатурата за поста на председател на ЕК", заяви европейски източник пред репортери в кулоарите на форума.
На масата са – длъжността на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, председателя на Европейския съвет Доналд Туск, върховния представител на ЕС за външни работи и политиката на сигурност Федеврика Могерини, директор на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, както и председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. Всички те обявиха, че напускат постовете. Пълномощията на всички, с изключение на Таяни, изтичат на 31 октомври, докато тези на италианеца на първата сесия на ЕП в новия състав, която ще се проведе на 2-4 юли в Страсбург.
Участниците в срещата се готвят да преразгледат процедурата за демократични избори на председателя на Европейската комисия (изпълнителната структура на ЕС, която има най-големите правомощия в Европейския съюз), известна като система на водещите кандидати. Това означава, че ЕК трябва да бъде ръководена от лидера на коалиционното мнозинство в Европейския парламент, избран на 23-26 май. Тази схема беше широко рекламирана от Брюксел по време на предизборната кампания като нова система на "преки демократични избори" на ръководителя на ЕК.
Но нито една партия в ЕП не спечели уверено мнозинство. Коалицията също не се формира, което дава добри шансове на ръководителите на държавите от ЕС, които са членове на Европейския съвет - органът, отговорен за вземането на стратегически решения в Европейския съюз - да номинират по-удобни за тях политици на този пост.

Превод и редакция: Иван Христов