Пхенян. Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун е изразил готовност да допусне международни инспектори в главния ядрен комплекс в Йонбьон с цел проверка на процедурата по закриването му. За това съобщи във вторник агенция „Йонхап“ цитирайки дипломатически източник, според когото Ким Чен-ун е предал такова послание на американския президент Доналд Тръмп чрез президента на Южна Корея Мун Дже-ин по време на срещата им през септември, предава ТАСС.
„По мои сведения, Ким Чен-ун е заявил на президента (на Южна Корея) Мун Дже-ин по време на срещата им през септември, че ако САЩ предприемат подходящи мерки, той не само е готов да закрие ядрения комплекс в Йонбьон, но и ще допусне и проверка“, заявява източникът.
На 22 ноември генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Юкия Амано в послание към Съвета, управляващ организацията, заяви, че агенцията продължава да отчита дейност в района на ядрения комплекс. В резултат на междукорейската среща на 19 септември беше приета декларация, в която се казва за намеренията на Пхенян да продължи демонтирането на ядрения обект в Йонбьон.
Генералният директор също обяви готовността на МААЕ да играе роля в контрола на ядрената програма на Северна Корея, ако бъде постигнат политически консенсус между участващите страни. Генералният директор на МААЕ призова Пхенян да изпълни изцяло задълженията си съгласно резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, да възобнови незабавно сътрудничеството си с агенцията и да уреди всички нерешени въпроси.
В центъра на Йонбьон са разположени завод за обогатяване на уран, реактор с мощност 5 мегавата, построени от севернокорейски специалисти през 1986 г., както и експериментален реактор с лека вода. По оценка на експертите, за една година работа комплексът може да получи достатъчно материал за направата на няколко ядрени заряди. След резултатите от третата междукорейска среща на високо равнище през септември на Пхенян се съгласи да затвори напълно основните елементи на ядрения център в Йонбьон.