Триполи. Либийската национална армия (ЛНА) на маршал Халифа Хафтар обяви в неделя за арестуването на двама турски граждани, съобщава телевизионният канал Al Arabiya, като се позовава на заявление от ЛНА, предава ТАСС.
Според съобщението на силите на Хафтар, „двама турци са арестувани заради подкрепата на Анкара за незаконни въоръжени формирования“. В него се уточнява, че двамата задържани турци „са оказвали подкрепа на военизирани отряди“.
В заявлението не се казва кога и къде са арестувани турските граждани.
По-рано в неделя Министерството на външните работи на Турция съобщи, че ЛНА е задържала шест турски граждани. Дипломатическото ведомство определи тези действия като „акт на бандитизъм и пиратство“. Турция очаква бързо освобождаване на гражданите и подчертава, че в противен случай силите на Хафтар „ще станат легитимна цел“ за удари.
Малко по-късно, ЛНА опроверга информацията за задържането на осемте турци, Както заяви официален представител на организацията, на ЛНА „не е известно да е задържан и един турски гражданин“. По неговите думи „ако ЛНА беше арестувала дори и един турски гражданин, би излязла с официално изявление с разяснение на ситуацията“.
Той подчерта още, че силите на Хафтар са „готови да се противопоставят на всяка заплаха“, като добави, че Анкара „се намесва във вътрешните работи на страните от региона и сама носи заплаха за регионалната сигурност“.

Превод и редакция: Иван Христов