Москва/Скопие. Москва признава Македония под новото й име - "Република Северна Македония". Това се посочва в съобщение от Министерството на външните работи на Руската федерация, предава TACC.
"На 19 февруари 2019 г. руското посолство в Скопие получи бележка от Министерството на външните работи на Република Македония с уведомление за промяна на официалното име на тази държава на Република Северна Македония. Руската федерация признава тази страна под новото име Република Северна Македония", информира външнополитическото ведомство в Москва.
На 17 юни 2018 г. външните министри на Македония и Гърция подписаха договор на брега на Преспанското езеро за новото официално име на бившата югославска република. Целта на документа е да разреши дългогодишния спор с Атина за името на балканската република, което съвпада с името на северния гръцки регион, и да отвори пътя на Скопие за НАТО и Европейския съюз. На 11 януари 2019 г. парламентът на Македония одобри изменението на конституцията, а две седмици по-късно гръцкият парламент ратифицира споразумението. На 14 февруари Министерството на външните работи на Република Северна Македония уведоми Секретариата на ООН, държавите-членки и страните наблюдатели на ООН, както и всички международни и регионални организации, за промяната на името на страната.


Превод и редакция: Тереза Герова