Москва. Руското правителство забрани износа на петрол и петролни продукти ЗА Украйна. Това бе съобщено на заседание на правителството на премиера Дмитрий Медведев, на което бе обсъден отговорът на Москва на ограниченията, наложени от Киев, предава TACC.
„Налага се забрана за износ в Украйна на руски петрол и петролни продукти", заяви ръководителят на кабинета.
Медведев също така обяви разширяване на забраната за внос на някои украински стоки. „Разширяваме забраната за внос в Русия на определени видове стоки, като тази мярка ще се отрази на украинските инженерни продукти, леката промишленост, металообработването, чиято стойност възлиза на близо 250 млн. долара през изминалата година", поясни руският премиер.
Съгласно думите му, някои местни стоки може да бъдат изнасяни в Украйна само след специално разрешение. „Определя се списъкът на стоките, които от 1 юни тази година може да бъдат изнасяни в Украйна само на базата на индивидуални разрешителни. Тази категория включва продуктите за горива и енергия, включително въглища, нефт и нефтопродукти".
Министър-председателят на Русия добави, че е подписал съответното постановление. „Преди няколко дни кабинетът на министрите на Украйна предприе още една неприятелска стъпка към нашата страна, разшири списъка на забранените за внос руски стоки в Украйна. При тези условия ние сме принудени да се защитаваме и предприемаме ответни мерки", подчерта Медведев.

Превод и редакция: Тереза Герова