Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че може да отмени срещата с руския лидер Владимир Путин на форума на Г-20 в Аржентина заради ситуацията в Керченския пролив. Американският държавен глава отбеляза, че чака „пълен отчет“ от своя екип по национална сигурност във връзка с инцидента, предава ТАСС.
„Той (отчета) ще има много определящо значение“, заяви Тръмп в интервю пред Washington Post. „Може и да не се срещна с Путин. Не харесвам тази агресия. Въобще не искам тази агресия“.
По думите на американския президент, докладът за събитията в Керченския пролив е трябвало да бъде готов в 01:00 българско време. Тръмп подчерта, че му трябват „много убедителни потвърждения за това, което се е случило“.
„Изобщо не ми харесва тази агресия, абсолютно. И, между другото, на Европа също не трябва да й харесва тази агресия. И на Германия не трябва да й харесва“, подчерта държавният глава и за пореден път призова Берлин да увеличи разходите си за отбрана.
По-рано помощникът на президента на САЩ по национална сигурност Джон Болтън заяви, че срещата между президентите на САЩ и Русия в Буенос Айрес ще бъде развитие на дискусията им от Хелзинки и лидерите ще обсъдят цялата проблематика в отношенията между двете страни, включително и въпроси за контрола над въоръженията.

Превод и редакция: Иван Христов