Париж. ЮНЕСКО подготвя декларация от името на държавите-членки в подкрепа на инициативи за възстановяване на катедралата Нотр Дам де Пари. Това съобщи във вторник генералният директор на организацията Одри Азуле, предава TACC, като се позовава на информация от френски медии.
„Ние също така се готвим да предоставим на френската държава помощ от експерти, специализирани в обекти от световното наследство и експерти с богат опит в извънредни ситуации, както в първите часове след тях, така и в по-дълъг период", обясни Азуле.
„Страните по света искат да покажат на Франция солидарността си, която може да се демонстрира както символично, така и на материална основа, чрез осигуряване на финансиране. Френските власти ще решат какъв вид помощ възнамеряват да примат“, поясни генералният директор на ЮНЕСКО.
„Нотр Дам де Пари е част от нашето колективно съзнание, тя е въплъщение на художествено и литературно наследство, отражение на духовния живот, това е много силна връзка, свързваща хората през границите на много страни. Трагедията ясно разкрива каква огромна сила притежава културното наследство на нашия свят“, подчерта Азуле.

Превод и редакция: Тереза Герова