Брюксел. Македонският премиер Зоран Заев оглавява делегацията на страната на срещата на Съвета за стабилизация и асоциация в Брюксел, където тя ще презентира постиженията на Скопие в реформите, които се изпълняват по пътя към започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз, отбелязва скопският телевизионен канал „Телма“.
Петнадесетият Съвет за стабилизация и асоцииране между Република Северна Македония и ЕС, председателстван от Върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, се счита за първия предварителен тест за динамиката на програмата за реформи, която е съсредоточена в трите стълба - разузнавателната система, публичната администрация и съдебната власт.
Вицепремиерът по европейските въпроси Буяр Османи, вицепремиерът и министър на отбраната Радмила Шекеринска и външният министър Никола Димитров са част от правителствената делегация.
Според програмата в Европейската комисия е предвидена съвместна пресконференция на Заев, върховния представител Могерини и комисаря на ЕС за разширяването Йоханес Хан.
Високопоставени дипломатически източници от Брюксел, както по-рано съобщи МИА, заявиха, че отварянето на преговорите със Северна Македония ще бъде приоритет на румънското председателство, но неизвестността ще продължи до публикуването на доклада на ЕК.
Все още не е ясен дневният ред на срещата на Съвета на ЕС през юни. Предвид предстоящите избори за Европейски парламент, които ще се проведат в края на май и чувствителността на европейската общественост относно разширяването, ЕК реши да отложи докладите за страните от Западните Балкани за първата седмица след вота, най-вероятно за 29 май.
Съветът по общи въпроси, от друга страна, е насрочен за 18 юни, което оставя малко време на държавите-членки да се запознаят със заключенията на ЕК и да вземат решение.
По време на престоя си в Брюксел Заев ще се срещне с генералния секретар Йенс Столтенберг в щаба на НАТО, като е предвидена и съвместна пресконференция.

Превод и редакция: Иван Христов