Лондон. Борис Джонсън потвърди статута си на фаворит за наследник на Тереза Мей начело на Консервативната партия на Великобритания, като според последното проучване на общественото мнение той води с 22% пред опонента си Джереми Хънт, пише британското евроскептично издание The Daily Express.
Анкетата на Observer, проведена на 26 и 27 юни, показа, че 52% от респондентите ще подкрепят бившия кмет на Лондон в предстоящото гласуване, докато за неговия противник са казали,че ще гласуват само 30% от респондентите. Останалите 18% все още не са взели решение. Що се отнася до Брекзит, редовите консерваторите в огромното си мнозинство имат доверие на Джонсън, който обеща да прекрати членството на Великобритания в Съюза до 31 октомври тази година.
Над 71% от торите смятат, че е най-вероятно фаворитът за премиер да изпълни обещанието си и Обединеното кралство да празнува „Хелоуин“ извън ЕС. За разлика от това, само 10% от репондентите са на мнение, че Джереми Хънт може да реализира Брекзит в посочения срок, а останалите 19% не са сигурни.
Проучването убедително заключи, че Джонсън ще бъде в най-добра позиция да се справи и да победи Джереми Корбин, ако се проведат общи избори.
Повече от 61% считат, че бившият външен министър най-вероятно ще победи лидери на лейбъристите. Междувременно, само един от пет (19%) вярват, че Хънт може да победи Корбин на избори, а 20% не дават конкретен отговор.

Превод и редакция: Иван Христов