Лондон. Борис Джонсън може да бъде блокиран за министър-председателския пост във Великобритания дори да бъде избран за лидер на Консервативната партия, заявиха двама водещи конституционни експерти пред британското ляво-либерално издание The Guardian.
Тъй като депутатите от фракцията заплашват да оттеглят подкрепата си за партията под неговото управление, Джонсън е предупреден, че може да му бъде попречено да се засели на Даунинг стрийт, ако стане ясно, че не може да събере мнозинство в Камарата на общините.
Това е последният признак на парламентарната криза, която може да срещне Джонсън след избирането му. Той рискува да включи кралицата в политиката и може да върне Тереза Май обратно в безизходицата на Брекзит; Като настоящ премиер, тя ще бъде ключова в препоръката до двореца, в която той трябва да бъде призован да формира следващото правителство.
Легитимността на Джонсън ще бъде оспорена, ако само шепа депутати от торите заявят, че не могат да подкрепят неговата администрация, според професорите Робърт Хазел и Мег Ръсел от конституционното звено на UCL, Лондонския университет. Докато Мей вече се бори с малко работно мнозинство, двама консерватори - Доминик Грийв и Кен Кларк - вече посочиха, че няма да могат да подкрепят администрация, която да напусне ЕС без сделка и което Джонсън е готов да направи.
Професорите заключават, че Джонсън „не е задължително” да стане министър-председател, ако победи Джеръми Хънт и стане лидер на Консервативната партия в края на юли. Правилникът на кабинета, който обхваща промените в правителството, не се занимава с необичайните обстоятелства, които бяха създадени в парламента от дилемата с Брекзит.
„Ключовият тест е дали новият лидер на консерваторите е в състояние да получи доверието на Камарата на общините“, пишат те. „Дали новият лидер на Консервативната партия може да получи парламентарното доверие, очевидно е под съмнение, предвид коментарите на консервативните депутати, че не могат да подкрепят новото правителство. Правителството има само мнозинство от трима, включително ДЮП, така че само малък брой бунтовници са достатъчни, за да загуби мнозинството си“.
„Един възможен сценарий е група тори да са толкова притеснени заради спечелилия кандидат, че да обявят оттеглянето на подкрепата си незабавно, щом станат известни резултатите от гласуването за лидерството – т.е., преди да бъде назначен новият премиер. Това ще постави кралицата и тези, които я съветват пред сериозна дилема – защото няма да е ясно дали новият лидер на Консервативната партия ще получи мнозинство“.
Изтъкнат депутат от Консервативната партия посочи, че просто се констатира реалността, когато се казва, че Джонсън трудно ще формира правителство. Той обаче прогнозира, че на Джонсън ще му бъде позволено да го направи в края на юли, но вероятно ще бъде изправен пред вот на недоверие, когато депутатите се върнат от лятната ваканция. „Много е вероятно той да може да създаде администрация и кризата по отношение на неговата легитимност да не дойде до септември“, каза политикът.

Превод и редакция: Иван Христов