Лондон. Лидерите на Шотландската народна партия, Либералните демократи, уелските социалдемократи от партията „Плейд Къмри“ и Зелените призоваваха Джереми Корбин да подкрепи втори референдум по време на срещата на лидера на лейбъристите с опозиционните партии на фона на усилията му да намери изход от сегашната безизходица, пише левият вестник The Guardian.
Корбин, който каза пред другите партийни лидери, че се надява да види подкрепата на всички страни за компромисен по-мек план за Брекзит, също проведе отделна среща с консерваторите и лейбъристите, които настояват за така наречения „План Общ пазар 2.0“.
Преговорите се провеждат на фона на усилията, които депутатите полагат да намерят приемлив проект за Брекзит, който би могъл да спечели консенсусна подкрепа в парламента, след като планът на Тереза Мей беше отхвърлен отново миналата седмица.
В изявление на лейбъристите се казва, че групата се съгласява да се противопоставят съвместно на плана на Мей и на Брекзит без сделка. Ако в парламента няма мнозинство за сделката или втория референдум, Корбин е поискал от лидерите на другите партии „да се ангажират конструктивно, за да намерят парламентарно мнозинство за тесни икономически отношения с ЕС, които могат да работят за цялата страна“.
Въпреки това в съвместно изявление след срещата те са апелирали Корбин да подкрепи желанието им за втори референдум.
Те казаха: „По време на срещата нашето послание беше ясно, лейбъристите трябваше да продължат да подкрепят публично гласуване, което включва възможността за оставане (в ЕС), преди прозорецът да се затвори.
„Няма такова нещо като добър Брекзит, независимо дали това е лейбъристка или консервативна версия . Ще бъдат засегнати работните места, обществените услуги и околната среда. Оставането в ЕС е най-добрата сделка, която се предлага и с изтичане на времето, сега лейбъристите трябва да изпълнят обещанията си, за да можем да избегнем катастрофалния Брекзит ", заявиха лидерите на четирите партии
Миналата седмица парламентът гласува против идеята за втори референдум за Брекзит с мнозинство от 249 души, след като лейбъристите наредиха на своите депутати да се въздържат от изменението, което се стреми към това. Двадесет и пет от тях в крайна сметка гласуваха за него и 18 против.
Говорителят на лейбъристите заяви: "Партийните лидери обсъдиха усилията да се гарантира, че сделката на Мей ще бъде подложена на референдум, ако тя я прекара през парламента със заплахи и подкупи“.
В отделна декларация на лейбъристите се казва, че Корбин е имал „положителни и подробни дискусии“ с депутатите за „Плана Общ пазар 2.0“, понякога известен като „Норвегия плюс“, където Обединеното кралство ще запази достъпа на единния пазар чрез членство в Европейската зона за свободна търговия.

Превод и редакция: Юлиян Марков