Лондон. Тереза Мей е призна, че страната й е в криза, докато се подготвя да пише на ЕС, обяснявайки следващите й стъпки с Великобритания, на фона на оставащите 10 дни до датата на Брекзит, пише британското издание The Independent.
Говорителят на премиера заяви, че кризата вече е „налице“, както предупреди г-жа Май, след като Камарата на общините отхвърли за втори път проектоспоразумението миналата седмица.
Натискът върху администрацията на министър-председателя е достигнал нови висоти, след като парламентарният председател Джон Беркоу блокира правителството от провеждането на трето гласуване по споразумението на Мей преди заседанието на Европейския съвет в четвъртък.
Мей от своя страна е поканила Борис Джонсън на Даунинг стрийт във вторник, тъй като тя продължава да разговаря с депутатите от Демократичната юнионистка партия и лейбъристите, за да си осигури мнозинство за сделката.
На този етап не е ясно какво точно би искала тя от европейските лидери, но The Independent разбира, че би било възможно тя да търси по-дълъг срок, който може да бъде съкратен, ако тя успее да спечели гласуването по сделката си за Брекзит следващата седмица.
Говорителят на премиера заяви, че в кабинета има "абсолютна решимост" да се намери начин парламентът да гласува, така че Великобритания да напусне ЕС с споразумение.
Беркоу разгневи правителството във вторник, когато заяви, че няма да позволи на министър-председателя да внесе допълнително гласуване по нейното споразумение пред общините, ако не се извършат съществени промени в "предложението".
Какво точно означава това, все още предстои да се види, но в крайна сметка това означава, че правителството трябва да убеди председателя на парламента, че това, което се предлага за всяко ново гласуване, е различно от това, което е било представено в миналото, или пък трябва да спечели гласуване, за да се преобърне решението на говорителя.
Обединеното кралство все още може да напусне ЕС според статута, която вече е приет от парламента, независимо от незадължителния вот, който не препоръчва излизане без споразумение.
На заседанието на кабинета във вторник бе проведено 90-минутно обсъждане с трудни разговори министърът от Камарата на Общините, подкрепящ отпускането, Андреа Лидсъм, каза пред колегите си: "Това беше преди това кабинетът, който трябваше да осигури Брекзит и от това, което чувам, вече не е ."

Превод и редакция: Юлиян Марков