Лондон. Полицията в британската столица Лондон арестува 209 екоактивисти от организацията Extinction Rebellion заради предизвикания от тях хаос, съобщава столичният вестник The London Evening Standard.
Активистите блокираха редица пътищата и мостовете в главния град на Острова и предупредиха, че действията им може да доведат до „нарушаване на услугите на метрото с цел подчертаване на екологичните катастрофи”. Те поднесоха извинения на гражданите за причинените неудобства, но обясниха, че действията им са необходими, за да принудят правителството да изпълни исканията им. „При всякакви други обстоятелства не бихме и мечтали да засегнем движението на метрото, но това е спешна ситуация“, поясниха активистите.
Полицията в британската столица се опита да ограничи периметъра на действие на екоактивистите, но мнозина от тях са отказали да се подчинят на разпорежданията и са блокирали преминаването по ключовия мост Ватерло.
Кметът на Лондон Садик Хан предупреди активистите да не пречат на движението на лондонското метро. В изявлението си той подчерта: „Изключително съм загрижен за плановете, които някои протестиращи имат за нарушаване на движението на лондонското метро. От решаващо значение е да накараме повече хора да използват обществения транспорт, да ходят пеша или да използват велосипеди, ако искаме да се справим с извънредните ситуации, свързани с климата - и милиони лондончани зависят от подземната мрежа за ежедневния си живот в нашия град“.
Британската транспортна полиция бе по-твърда в позицията си, като предупреди екоактивистите, че „няма да толерира“ действия, които засягат „милиони хора".

Превод и редакция: Тереза Герова