Лондон. Въпреки международните призиви към Уестминстър да прекъсне връзките си с Рияд, Лондон изпрати стотици войници на Кралските военновъздушна сили (RAF) в Саудитска Арабия за провеждане на съвместни военни учения, съобщава британският вестник The Morning Star.
Около 200 войници и осем изтребители „Тайфун“ участват в маневрите като част от поредица от ангажименти с близкоизточните съюзници на Обединеното кралство. Ученията, които целят да поддържат боеспособността на саудитските ВВС, започнаха във вторник, въпреки призивите към Великобритания да преустанови военните контакти и търговията с оръжие със Саудитска Арабия заради „катастрофалната“ война срещу Йемен и предполагаемата роля на Рияд в убийството на журналиста Джамал Хашоги. Очаква се те да завършат на 11 декември.
Военните на Рияд поясниха, че ученията са ключова част от плановете за обучение на саудитските ВВС. В тях ще бъдат задействани всички бойни системи на военновъздушните сили на страната. Лондон поясни, че ученията следва да се разглеждат в контекста на „засилващите се близки отношения“ между двете страни.
Делегация на британското правителство се срещна с представители на Рияд на 31 октомври, за да обсъди „разширяването на хоризонтите на политическото, военното и търговското сътрудничество".
Саудитска Арабия не е единствената държава в Персийския залив, с която британските военни провеждат учения, подчертават от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова