Лондон/Брюксел. Тереза Мей ще поиска от ЕС да отложи днес Брекзит на фона на предупрежденията от Брюксел, че цената на удължаване може да бъде общи избори или втори референдум, пише авторитетното издание The Times.
Министрите от кабинета очакват премиерът да поиска крайният срок за Брекзит да бъде изтеглен до 30 юни, с възможност да се поиска още по-дълго забавяне.
След това Тереза Мей трябва да отиде в Брюксел , за да предложи на 27-те оставащи страни от ЕС, които единодушно трябва да се съгласят с всяко отлагане. Според член 50 Великобритания ще напусне ЕС със или без сделка след девет дни.
Депутатите отхвърлиха сделката, която Мей беше договорила с ЕС за втори път миналата седмица със 149 гласа. Тя се надяваше да проведе трето гласуване тази седмица, но председателят на парламента Джон Беркоу осуети това в понеделник, като заяви, че предложението трябва да бъде значително различно, за да бъде подложено на гласуване.
Премиерът все още се надява да се проведе още един гласуване, но дори ако бъде прието, ще е необходимо кратко удължаване на срока, за да се приведе законодателството в парламента.
Старши министри казаха, че тя изглежда нерешителна дали да поиска по-дълго удължаване и да разгневи евроскептиците или да рискува унижението, че й се налагат условия.
Лидерите на ЕС определиха серия от условия преди утрешната среща на върха, последната на която Великобритания трябваше да напусне.
Мишел Барние, главен преговарящ на Ес за Брекзит, каза, че ако премиерът не успее да постигне одобрение за споразумението за оттегляне през следващата седмица, тя ще трябва да се ангажира с промяна в политическата посока. „Каква би била целта и резултатът от удължаването и как бихме могли да бъдем сигурни в края… че няма да се окажем в същата ситуация като днес?“ - каза той.
„Органите на ЕС искат да знаят какъв ще бъде политическият процес, който ще бъде основание за това удължаване, - [дали е] политически процес в Камарата на общините или в общия политически дебат в Обединеното кралство. По-дългото отлагане трябва да бъде свързано с нещо ново. "
На частна среща с министрите на външните и европейските въпроси на ЕС г-н Барние заяви, че само промяната в правилата, общи избори или нов референдум ще оправдаят по-дълго забавяне. "График за нов референдум или нови избори може да оправдае по-дълъг срок", каза той на министрите, според дипломатически източник.
Саймън Коуни, ирландският външен министър, каза, че ЕС може да наложи вето на искане за кратко удължаване, което няма приложен план. "Не мисля, че сред лидерите на ЕС има някакъв апетит просто да изхвърлят тази възможност по пътя, защото не е било възможно да се постигне мнозинство в Уестминстър", каза той.
"ЕС не иска да предостави удължаване на искането на Обединеното кралство, което ни връща към същата точка, в която се намираме днес, след три месеца, шест месеца, девет месеца."
Той добави: "Мисля, че хората биха били много глупави да предположат, че това е просто някаква политическа игра и че удължаването автоматично ще бъде улеснено."
След среща на британския премиер с кабинета неназован министър каза:
„Всеки имаше различно мнение, но мисля, че всеки призна, че сега няма добри възможности и няма много избор. Когато отиваме в Брюксел, вече не можем да избираме от а-ла-карт менюто ”, каза министърът.
Един дипломат от ЕС заяви: „Ако тя посочи път към конкретни гласувания, за да определи какви решения могат да получат подкрепа, добави ангажимент към европейските избори и добросъвестността като държава-членка, и можете да бъдете сигурни, че ще бъде дадено дълго отлагане.“

Превод и редакция: Юлиян Марков