Лондон. МИ5 започна разследване на руска лобистка кампания за проникване в британската политика, която е била подкрепена от висш консервативен депутат, пише британският вестник The Times.
Бен Уолъс, министърът на сигурността, предаде доказателства на разузнавателните служби за операция за влияние, включваща сър Хенри Белингам, един от официалните търговски представители на премиера.
Лобистите, чийто краен източник на финансиране е неясен, призовават британските власти да предприемат действия срещу Александър Шчукин, руски олигарх. Той е под домашен арест в Сибир заради много обвинения в корупция, но се смята, че голяма част от богатството му остава в Обединеното кралство, извън обхвата на руската държава.
Вестникът е научил, че Белингам е подкрепил кампанията, ръководена от руски адвокат, на когото е забранено да практикува във Великобритания, режисьор с връзки с Кремъл и милионер, живеещ в Америка. Тяхната цел е била да започне разследване за богатството на зетя на Шчукин, който живее в Лондон, както и да го лишат от британското му гражданство и да бъдат депортиран в Русия.
Белингам, депутат от Северозападен Норфолк, се обърна към министъра на сигурността през март и го помоли да повдигне въпроса за богатството на Шчукин в Националната агенция за престъпност. Подобно писмо е изпратил и до Министерството ма вътрешните работи.
Изтеклите имейли разкриват, че той е помогнал на руснаците да осигурят вечеря в парламента и им е дал съвети как да използват неправителствени организации и благотворителни организации за представяне на кампанията в „положителна светлина“.
Белингам е казал на лобистите, че е имал положителни отношения с руския посланик и е „повече от щастлив да помогне“. Той обаче каза, че не може да бъде публично ангажиран, защото операцията може да бъде „изтече“ и „да се окаже в пресата“.
Белингам отрече злоупотребата и заяви, че не е получавал пари за участието си. Той заяви, че ролята му е "маргинална" и е в основата на член на партийната парламентарна група за връзки с Русия.
Въпреки това министърът на сигурността каза, че Белингам се опитва да спечели подкрепата му за кампанията, като лобирал по въпроса в Камарата на общините.
Уолъс предупреди: „Всички членове на Камарата на общините и тази на Лордовете трябва да са наясно с правилата на Парламента относно платеното застъпничество и лобиране. Има интереси с дълбоки джобове у нас и в чужбина, които се опитват да придобият влияние. Моят съвет към колегите е да избягват всички руснаци, които носят подаръци."

Превод и редакция: Юлиян Марков