Вилнюс. The Times Of Israel: Министър-председателят на Литва заяви, че може да премести посолството в Йерусалим
Премиерът Саулиус Сквернялис заяви, че ще обмисли преместването на посолството на Литва в Израел от Тел Авив в Йерусалим, ако спечели президентските избори през май, съобщава в. The Times Of Israel.
Сквернялис каза, че преместването на мисията може да доведе до по-тесни връзки с Израел и Съединените щати, които Литва вижда като ключов буфер за сигурност срещу Русия.
Прехвърлянето на посолството „може да даде нов тласък на отношенията с Израел, както в областта на сигурността, така и в търговията“, каза Сквернялис пред репортери.
„Ще изпратим сигнал, че САЩ са наши партньори не само на думи, но и по трудни въпроси“, добави той.
Израелското външно министерство отказа да коментира изявлението на Сквернялис, когато The Times Of Israel се свърза с ведомството .
Решението на президента Доналд Тръмп да премести американското посолство в Йерусалим - аплодиран от Израел - разби десетилетия международен консенсус, че статутът на града трябва да бъде решен като част от двустранното мирно споразумение между Израел и палестинците, които също го искат за столица на бъдещата им държава.
Висши политици от други държави-членки на ЕС Чехия и Румъния заявиха, че също обмислят преместването на посолствата в Йерусалим, но до този момент не са взети решения.
ЕС като цяло заема позицията, че статутът на Йерусалим трябва да бъде договорен от Израел и палестинците.
Сквернялис настоя, че неговият народ „не трябва да се страхува да се различава от съседните държави“, заявявайки, че връзките в културата и сигурността превръщат Израел в един от най-близките съюзници на Литва.
Наследството от Холокоста и тясното сближаване със САЩ са сред причините, поради които Литва се превърна в един от най-близките приятели на Израел в ЕС през последното десетилетие.
Литва ще проведе президентски избори в два кръга на 12 и 26 май.

Превод и редакция: Калоян Пенков