Вашингтон. Представители на САЩ и Китай очакват да постигнат окончателно споразумение по въпросите на търговията до края на април, съобщи авторитетното издание The Wall Street Journal, цитирайки собствени източници.
По-рано изданието отбеляза, че консултациите са "на финалния етап". Сега източниците му уточниха, че, както се очаква, преговорният процес ще приключи "до края на април". "Това е около месец по-късно от първоначално панирания срок от страните", се посочва в публикацията.
Според вестника Вашингтон и Пекин ще започнат нов етап на преговори следващата седмица. Очаква се в края на март министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин и американският търговски преговарящ Робърт Лайтизър да заминат за Китай. Те ще се срещнат с члена на Политбюро в Централния комитет на Китайската комунистическа партия и вицепремиер на Държавния съвет на Китайската народна република Лю Хе. Самият той също ще пристигне в САЩ около седмица след това.
В началото на декември 2018 г. лидерите на САЩ и Китай на среща в Аржентина се съгласиха да предприемат мерки в рамките на три месеца, насочени към сключване на търговско споразумение между двете страни. Американският президент заяви, че на 1 януари се съгласява да не повишава митата от 10% на 25% за китайските продукти на обща стойност 200 млрд. долара, както бе планирал по-рано. Крайният срок за сключване на търговската сделка изтече на 1 март, но Тръмп изрази готовност да не увеличава митата, докато преговорите не доведат до успешен край и текат в правилната според Вашингтон посока.

Превод и редакция: Юлиян Марков