Москва. В деня на моряка-подводник от Военноморския флот (ВМФ), който в Русия се отбелязва на 19 март, ВМФ на Русия представи кадри, на които е запечатан новият ракетоносец от тип „Борей“, съобщава руският телевизионен канал „Звезда“.
Поздравявайки моряците с професионалния им празник, главнокомандващият ВМФ адмирал Владимир Королев отбеляза, че подводните сили се намират във фаза на активно развитие. В своята реч той засегна и проекта „Борей“.
„Започнато е серийно строителство на неатомни подводници проекти 636.3 и 677, както и атомни подводници от проекти „Борей“ и „Ясень“. Тези лодки ще бъдат основата на подводните сили и отговарят на най-съвременните изисквания за качества, като незабележимост, маневреност и въоръжение“, заяви адмиралът.
В съобщението на пресслужбата на ВМФ на Русия се посочва, че за безусловното изпълнение на задачите за стратегическо сдържане, във ВМФ се провежда планова работа по поддържането на групировките на морските стратегически ядрени сили за сметка на строителството на нови атомни ракетни крайцери от тип „Борей“ с ракетни системи „Булава“, както и осигуряване на техническа готовност на ракетните подводници със стратегическо назначение РПЛСН от трето поколение с ракетни системи „Синева“. Главното командване на ВМФ продължава плановото развитие на подводници с високоточни ракети с морско базиране.
На 19 март 2019 година се отбелязва 113-ата годишнина от деня на създаването в Русия на Подводни сили на ВМФ. За този период те са преминали няколко етапа на активно развитие, а освен това имат сериозен принос за развитието на военноморското изкуство.
На този ден, в Северния, Тихоокеанския, Черноморския, Балтийския флот, в съставните части на Руската федерация се провеждат тържествени събития, срещи с ветерани от подводници в военноморски учебни заведения.
Подводниците са основната ударна сила на флота. Те имат висока мобилност, секретност и възможност за участие в решаването на оперативно-стратегически и стратегически задачи.
До края на годината към флота ще бъдат добавени 5 нови подводници. Три ядрени крайцера "Княз Владимир", "Казан" и "Новосибирск", една дизел-електрическа подводница - "Петропавловск Камчатски" и специална подводница - "Белгород".





https://tvzvezda.ru/news/forces/content/201903190501-6hz3.htm/player/

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"