Тетово. И неделният протест срещу най-голямата албанска партия в Македония – „Демократичния съюз за интеграция“ (ДСИ) в Тетово не успя да се реализира до край. Демонстрантите бяха блокирани от полицията, докато вървяха от ректората на Тетовския университет към централата на ДСИ. Братът на Ел Чека, или Шекерим Ахмеди, който вече дълго време публикува снимки и клипчета за функционери на ДСИ в социалните мрежи, заяви пред протестиращите, че иска отмяна на Закона за подслушаните разговори, съобщава скопският телевизионен канал „ТВ21“.
„Днес не се събрахме на слънце за разходка, а против мафиотското лице на албанската политика. Събрахме се тук, за да поискаме от парламента веднага да предприеме действия за отмяна на закона, който санкционира публикуването на записаните разговори на албански политически представители. Ние искаме този закон да бъде обявен за нищожен“, заяви Блерим Ахмеди, братът на „Ел Чека“.
Шпетим Положани от Асоциацията на политическите затворници поиска от прокуратурата да разследва публикуваните подслушвани материали, където според него има индикации за престъпления и убийства.
„За да се възползваме от случаите на подслушвани разговори, ще поискаме от прокуратурата официално да открие наказателно производство във връзка със записаните разговори... Съществува силна основа за откриване на дело в прокуратурата, в много случаи, защото има признаци за убийство, да не говорим за изнудване, семейни назначения, неморалност...“, каза Положани.
Това е вторият протест, организиран от брата на Ел Чека срещу ДСИ. Протестът идва след публикуването на записаните материали в социалните мрежи от страна на Шекерим Ахмеди. Демонстрантите обявиха, че ще проведат нов протест, без да уточняват кога.

Превод и редакция: Иван Христов