Белград. Главната роля в нахлуването на група демонстранти в сградата на сръбската държавна телевизия РТС, както и на протестите пред президентството в неделя, изигра лидерът на партия „Двери“ Божко Обрадович, заради което в обществеността се говори, че по този начин той се е наложил като лидер на демонстрациите срещу Вучич, пише електронното издание на белградския ежедневник „Вечерне новости“.
Лидерите на опозиционният блок „Съюз за Сърбия“ (СзС), въпреки че от месеци участват в протестите „Един от пет милиона“, не бяха на преден план до миналия уикенд. Твърдеше се, че това е граждански протест. Въпреки това през почивните дни те поеха диригентската палка, а ключовата роля изигра Обрадович.
Боян Клачар, изпълнителен директор на неправителствената организация CeSID, казва, че независимо от това кой е формалният организатор, вижда ключовата роля на СзС от самото начало.
„Това, което се промени в събота е, че лидерите на СзС станаха по-видими от преди. Обрадович се показа като най-силният и компетентен да поеме инициативата. Въпросът е, дали това се е случило по негова инициатива, или в СзС са преценили, че той, като десничар, е по-подходящ да застане начело в този момент. Дилемата не е защо Обрадович излезе на първи план, а защо тези, които се обявяват за друг вид протест, се оттеглиха и оставиха празно пространство“, заяви експертът.
Лидерът на „Сръбската Демократическа партия“ (СДП) Зоран Лутовац смята, че Обрадович се е превърнал в главен организатор на протестите. Той заяви пред телевизия N1:
„Ако Обрадович е бил първият, който е влязъл там, нормално е той да ги призове да се оттеглят. Той може да контролира най-недоволните и склонни към екстремизъм и може да влияе най-много на тях, но решенията около това кой каква роля ще има се взимат в Съюза“.
Един от лидерите на СзС Драган Джилас каза един ден след нахлуването в РТС, че то не е планирано или съгласувано на ниво „Съюз за Сърбия“. По неговите думи, мнозинството от протестиращите са били на улица Таковска и изобщо не са разбрали какво се случва.

Превод и редакция: Иван Христов