Велико Търново 2 000 лева за изграждане на паметник на ген. Сава Муткуров във Велико Търново събраха на благотворителен коктейл. Поводът за събитието, което се проведе в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“, бе 128-та годишнина от смъртта на генерала, припомнят за Радио „Фокус“ – Велико Търново организаторите. По време на коктейла председателят на комитет „Сава Муткуров” и зам.-кмет на Велико Търново проф. Георги Камарашев разказа на присъстващите основните моменти от биографията му. За първи път беше представен и моделът на бюст-паметника изработен от скулптора Денислав Сираков, който ще бъде поставен до централната алея в парк „Марно поле“. Организаторите показаха и кратък филм изработен от сдружение „Българска история“, посветен на бележития търновец. Лентата може да бъде видяна на адрес: https://my.pcloud.com/publink/show?code=XZnzwd7ZVnypvF1987k1tQYYLD7pPFIKDOB7
Гостите разгледаха и подредената изложба със снимки на Сава Муткуров от архива на Регионален исторически музей – Велико Търново и Национален военно-исторически музей –София. Всеки дарител получи подарък – знача с лика на генерала.
„Фокус“ припомня, че Сава Муткуров е първият български офицер получил генералско звание и единственият български офицер с орден „За храброст” 1-ва степен.
Всеки, който желае да подкрепи инициативата, може да го направи с превод по банковата сметка на „Инициативен комитет за изграждане на паметник на генерал Сава Муткуров” BG12UNCR70001523451299 в УниКредит Булбанк АД.
Луиза ТРАНЧЕВА