Велико Търново. Литургии се отслужват в православните храмове в града в памет на светите Баташки мъченици, предаде репортер на Радио „Фокус’’ – Велико Търново. Рано тази сутрин църковните камбани в града възвестиха началото на литургията. Най-много хора се стекоха в Катедралния храм „Рождество Богородично“, където палят свещ за здраве.
Светите Баташки Новомъченици са български православни новомъченици загинали мъченически за православната вяра по време на баташкото клане през пролетта на 1876 г. Баташките мъченици са канонизирани за светци най-напред от Българската старостилна православна църква на 17 май 2006 година. Първата икона, посветена на тях, е нарисувана в манастира Св. Велика Княгиня Елисавета в Етна, Калифорния, САЩ специално за канонизацията им през 2006 година. Идеята за подобна икона се е родила през 2004 година. в България.
На заседание през март 2011 година Светият Синод на Българската православна църква също решава да канонизира за светци Баташките новомъченици. На 3 април 2011 година в храм-паметника „Свети Александър Невски“ по време на Света литургия, отслужена от негово светейшество българския патриарх Максим Български, новите български светци, избити през 1876 г. в църквата в Батак са канонизирани и от Българската православна църква.
Историята е запазила само някои от имената на баташките мъченици – това са зверски убитите местни свещеници Петър и Нейчо, великомъченикът Трендафил Керелов – жив изгорен на клада, запазени са имената и на някои от избитите – Иван, Илия и други. Паметта се почита официално на 17 май
Надежда КРЪСТЕВА