Свищов. Рекорден брой участници ще се включат в 17-ия Национален фестивал на любителските камерни и кафе-театри в Свищов. Записаните състави са 16 и са от всички краища на България. Това каза в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново Йордан Герчев, който е един от организаторите. Голяма част от актьорите стъпват за пръв път на свищовска сцена. Те са от Бяла Черква, Нова Загора, Трявна, Габрово, Гълъбово, Троян, Свищов и Своге, София, Бургас, Каварна, Сопот, Костинброд и Карлово.
„Пиесите, които те предлагат са много разнообразни. Наред с класическите театрални постановки, които са моноспектакли, има и авторско творчество. Имаме три моноспектакъла, всичко останало е пиеси. Няколко заглавия ще кажа. Бяла черква представят „Разкош от мизерия“ по Радослав Младенов, 60 минути е пиесата. Повечето са толкова дълги. Ще спомена един от спектаклите „Бае Славе“, който е по романа „Чамкория“ на Милен Русков. Един млад състав от Бургас гостува с класическата пиеса на Петко Тодоров „Змейова сватба“. Има постановка на Петър Тошков, режисьор от Гълъбово, който представя пиесата „Другият човек“, каза още Йордан Герчев. По думите му и тази година ще има награди, а съставите ще оценява жури от трима членове – Крум Гергицов, Сашо Петков и Росен Чапанов. Пълният списък с имената на пиесите и часовете, в които ще бъдат представени, е поместен на интернет сайта на Община Свищов.
17-ото издание на Националния фестивал на любителските камерни и кафе-театри ще е на 22 и 23 март. Началото и в двата дни ще е от 10.00 часа, а съставите ще се изявяват на сцената на Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови“.
Луиза ТРАНЧЕВА