Велико Търново. За седма поредна година на хълма Царевец във Велико Търново ще се проведе франкофонско рали по повод Международния ден на франкофонията – 20 март. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Румяна Павлова, екскурзовод в Регионалния исторически музей. Тя посочи, че тази година състезанието е изместено през април заради натовареността на учениците. Инициативата се организира съвместно с Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методой“ и Профилирана езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“, с подкрепата на Алианс Франсез – Велико Търново.
Румяна Павлова посочи, че франкофонското рали е своеобразна проверка на знанията на учениците, които са в различна степен на обучение на френски език. Традиционно състезателите са около 30. Те са разпределени в четири или пет отбора. Всеки отбор преминава определен маршрут. Стигайки до определен съдийски пункт участниците трябва да отговорят на въпрос, свързан с историческите забележителности на хълма или с средновековната българска история, на френски език. Отговорите се оценяват по бързина, точност и степен на боравене на езика. Съдийският екип се състои от екзкурзовод от музея и студенти от Великотърнвоския университет. „По този начин учениците успяват да научат освен нещо повече за българската история, също така и нови думи на френски език, тъй като подготвят историческа лексика. Въпросите са разнообразни. А участниците получават награди, като предимно това са книги, за да насърчим техните познания и върху езика, и върху самата история“, посочи Румяна Павлова.
Тя припомни, че франскофонко рали на крепостта „Царевец" се провежда от 2013 година насам. „В началото състезанието не беше на „Царевец", но след това решихме, че хълмът е най-подходящото място за това, тъй като обектът е обезопасен , а и е отдалечен от трафика на града", посочи Румяна Павлова.
Надежда КРЪСТЕВА