Свищов. СПГ „Алеко Константинов” се класира за участие в Национална кулинарна купа на България, която ще се проведе през месец април в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на Община Свищов. От 14 до 16 март се проведоха регионалните кръгове от Националните състезания по професии. Младите ресторантьори от ХІ „б“ клас на Свищовската професионална гимназия взеха участие в категориите: „Най-добър млад готвач“ – Василена Димитрова, „Най-добър млад сервитьор“ – Надя Игнатова и „Най-добър млад барман“ – Исмаил Исмаил. Домакин на състезанието за Североизточен регион бе Професионална гимназия по туризъм „Васил Берон” – град Велико Търново, а състезанията се проведоха в хотел „Меридиан Болярски”.
Състезанията по професии се организират от Министерството на образованието и науката, а партньори в него са Асоциацията на училищата по хотелиерство и ресторантьорство в България, Българската асоциация на професионалните готвачи, Българската асоциация на барманите и Българската асоциация на професионалните сомелиери.
Началото на надпреварата даде инж. Розалия Личева – Началник на РУО – Велико Търново. Тя благодари на спонсорите, подкрепящи инициативата на МОН, както и на преподавателите, допринесли за професионалното изграждане на днешните състезатели по професии.
Младата надежда на СПГ „Алеко Константинов” в кулинартото изкуство – Василена Димитрова очарова журито с екзотично и модерно меню, включващо топло предястие – „Фарширована круша, изпечена в бутер тесто с мус от синьо сирене и бри, сос амарето и карамелизирани плодове” и основно ястие – „Свинско бонфиле с поширано цвекло, глазирани бейби моркови, жасминов ориз, сос розе и еспума от пащърнак и мента”. Високо бяха оценени вкусовите качества на приготвените от нея ястия и начина ѝ на работа.
Надя Димитрова с финес и професионализъм сервира приготвените от Василена асортименти, предложи към тях подходящи вина и демонстрира декантиране на червено вино.
Гимназията за първи път участва в категорията „Най-добър млад барман“. Исмаил Исмаил презентира пред строгото жури интерпретация на класически коктейл – Джин Физ и се справи много добре с предизвикателствата от втория кръг – Black Box.
Всички участници на Свищовското училище бяха поощрени от журито за старанието и показаните умения, но само Васелена Димитрова продължава в голямата надпревара през месец април.