Скопие. Властта в паника арестува и преследва функционери на ВМРО-ДПМНЕ, заяви опозиционната партия в изявление, цитирано от македонският телевизионен канал “24 Вести“.
„Терорът и политическото преследване няма да бъдат забравени. Всяка злоупотреба ще бъде преразгледана, а участниците в нея - сценаристите и на извършителите, ще бъде търсена отговорност“, реагира опозиционната ВМРО ДПМНЕ, след като бившият министър на транспорта и съобщенията Миле Янакиевски, заедно със седем други заподозрени, сред които Димитър Димовски, член на Изпълнителния комитет на ВМРО ДПМНЕ и Деян Митревски, председател на общинския комитет на партията в община Аеродрум, получиха 30 дни задържане за неправомерна дейност. Опозиционната партия казва, че управляващата партия и Заев губят позиции и потъват в престъпност, като оказват натиск върху институциите.
"Арестът и задържането на Димитър Димовски и Деян Митевски е акт на страх от СДСМ в очите на все по-малката подкрепа, която гражданите им дават. Прокуратурата на Зоран Заев и съдебната власт не действаха вчера по закон, а политически и по заповед. Заев се нуждаеше от театър, за да отклони вниманието от корупцията и неработоспособността, което също бе потвърдено от неговите сътрудници, които решиха да се оттеглят от криминалното управление, за да запазят имиджа си“, каза Игор Божиновски - член на изпълнителния комитет на ВМРО ДПМНЕ.
Бившият премиер и бивш лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, който се намира в Будапеща написа изявление в социалната мрежа „Фейсбук“. Той казва, че с арестите правителството иска да разсее обществеността от рекета, престъпността, безработицата и предателството. Бившият министър на транспорта Янакиевски и други са обвинени, че чрез незаконни договори за продажба на 4 атрактивни държавни парцела са ощтили държавата за над 2,6 млн. Евро. Става дума за проекта „Испански стъпала” и хотели на кея на Вардар. Досега Янакиевски е обвинен в най-малко 5 дела от Специализираната прокуратура и има две разследвания от Прокуратурата за преследване на организираната престъпност.

Превод и редакция: Юлиян Марков