Вашингтон. Проучване на института "Пю" показва, че американците са все по-разделени в отношението си към социализма. Заключението: демократите го възприемат позитивно, републиканците - не, отбелязва американското издание Washington Examiner.
Проучванията показват, че 65% от демократите имат позитивно мнение за социализма, в сравнение с 55% с подобен възглед за капитализма. Сред републиканците едва 15% възприемат положително социализма, а капитализма - 78%.
Въпросът бе в центъра на вниманието през януари, когато президентът Тръмп обяви война на социализма в своя реч.
Оттогава кандидатите от двете партии се борят за програми, които напомнят за социализма. Демократите например спечелиха адмирации за подкрепата си за безплатното здравеопазване и образование.
Републиканската опозиция също спечели наздравици, но някои бяха критикувани. Сенаторът от Айова Джони Ърнст, например, прие мнението на опозицията на Тръмп, когато обяви кандидатурата си за преизбиране и веднага беше нападната от левицата.
„Нашите свободи са буквално атакувани, защото радикалната левица няма да спре от нищо, докато социализмът не се разпростре от бряг до бряг. Всички ние знаем, че има по-добър начин. И затова съм толкова горда да обявя, че ще се опитам да се върна в Сената на САЩ".
Ърнст написа още: „Изглежда, че социалистическата левица не харесва моето начинание. Е, да се говори за частна здравна застраховка, принуждавайки работещите американци да плащат на тези, които не желаят да работят - това е социализмът. Видяхме до какво доведе това във Венецуела и ще направя всичко, което мога, за да го спра".

Превод и редакция: Тереза Герова