Вашингтон. „Когато хората са добре информирани, може да им се повери собствено управление“. Това написа Томас Джеферсън през 1789 година, пише вестник Washington Times в материал, представен без редакторска намеса.
Но ако Джеферсън можеше да прочете резултатите от последното изследване на Woodrow Wilson National Fellowship Foundation, той можеше сериозно да се усъмни в способността на съвременната Америка за самоуправление. То показва, че повечето американци биха провалили дори на най-основен тест за гражданство.
Днес 60% от завършилите колеж не могат да посочат нито една стъпка, необходима за ратифициране на конституционната поправка; половината не знаят колко дълги са мандатите за представители или сенатори. Двама от петима не знаят, че Конгресът има властта да обяви война.
Първата поправка забранява „установяване на религия“ и гарантира „свободното упражняване на религия“, но мнозинството от американците вярват, че Конституцията създава християнска нация. Един на всеки 10 смята, че Конгресът всъщност може да „отхвърли атеизма, защото САЩ са една държава под Бог“.
Става все по-лошо. Десет процента от анкетираните завършили колеж смятат, че Съдия Джуди (реалити-шоу – бел.прев.) в момента работи във Върховния съд.
Всъщност, поп-културата е по-известна от основите на американската гражданска и историческа история - дори когато тези „поп“ референции са на десетки години. Повече американци могат да назоват „Тримата глупаци“ (Three stooges) от трите клона на правителството и три пъти повече могат да идентифицират града с пощенския код 90210 (тийнейджърски сериал, Бевърли Хилс), отколкото града, където е написана нашата конституция.
Дори най-елементарните познания за този основополагащ документ убягват на твърде много американци. Едва половината (53%) например знаят, че първите 10 изменения се наричат Закон за правата. Една трета не могат да посочат нито едно право, защитено от Първата поправка. А това, което много хора знаят, е погрешно. Например, повече от 1 на всеки 10 американци казват, че Законът за правата защитава правото да притежавате домашен любимец.
Само 35% знаят, че първите три думи на Конституцията са: „Ние, хората“ (We, the People). За сравнение, две трети смятат, че основателите на Америка, а не Карл Маркс, са написали фразата „От всекиго според способностите, на всекиму според потребностите“и всъщност ги поставя в Конституцията.
Това, което наистина е плашещо, е как това зашеметяващо непознаване на Конституцията предизвиква презрение. Ако гласуваме днес, само половината от анкетираните заявиха, че ще гласуват за приемане на Конституцията. Още по-малко вярват, че Конгресът трябва да следва Конституцията. Толкова за върховенството на закона.
Щом се заговорихме за законите, недоразуменията по отношение на съдебната власт са особено остри. Годишните изследвания на Центъра за обществена политика на Аненберг (The Annenberg Public Policy Center) например показват, че всеки четвърти американски гражданин смята, че решение на Върховния съд от 5-4 се изпраща на Конгреса. Всеки четвърти също смята, че „може би е по-добре да се премахне напълно съда“.
Джордж Вашингтон каза, че образованието на младите хора в науката на управлението е жизненоважно, защото те са „бъдещите пазители на свободите на страната“. Но Националният център за държавни съдилища установи, че само един на всеки пет възрастни в САЩ може правилно да посочи имената на всичките три клона, а 2 от 5 не могат да посочат нито един.
Самюел Адамс пише, че свободата на нацията ще бъде сигурна, докато „добродетелта и знанието се разпространяват сред хората“. Прекалено много американци смятат, че Съдия Джуди е съдия във Върховния съд, Карл Маркс е баща-основател (на САЩ), а леля ти Луси има специално определено конституционно право да държи тези 26 котки. Смешно е, докато не осъзнаеш, че гражданската неграмотност се простира до такава степен, че мнозина очевидно са напълно съгласни да се пренебрегне Конституцията или тя да бъде изцяло изхвърлена.
Джеферсън казва, че една нация не може да очаква да бъде „и невежа, и свободна“. В името на нашата нация и собствената ни лична свобода е важно да се върнем към преподаването на основите на американската гражданска наука. Ние проваляме бащите основатели.

Томас Л. Джипинг е заместник-директор на Центъра за правни и съдебни изследвания на Фондация Херитидж. Пейтън Смит работи в програмата за млади лидери на мозъчния тръст.

Превод и редакция: Иван Христов