Прищина. Правителството „Харадинай“ успя да изкара близо половината от мандата си въпреки липсата на мнозинство в парламента, продължаващите искания на опозицията за оставка, както и недоволството на най-големия партньор в управляващата коалиция – Демократическата партия на Косово (ПДК), относно въведените 100-процентови мита върху сръбските стоки. Политическите анализаторите обаче смятат, че страната най-вероятно ще отиде на предсрочни парламентарни избори още тази есен, пише прищинският ежедневник „Зери“.
Веднага след създаването на правителството, оглавено от премиера Рамуш Харадинай, двете най-големи опозиционни партии – „Демократическата лига на Косово“ (ЛДК) и Движение „Самоопределение“ (Ветевендосие (ВВ)), започнаха да искат оставката на властите и, съответно, предсрочни парламентарни избори. Но, въпреки че оттогава изминаха година и половина, опозицията не е предприела конкретни стъпки, които да доведат до реализация на исканията й.
Междувременно, освен опозицията, наскоро оставката на правителството поискаха и президентът Хашим Тачи, и председателят на парламента Кадри Весели. Докато държавният глава призова Харадинай през октомври миналата година да „се поправи“ по въпроса за диалога, Весели този месец заяви, че няма да остане в правителство, което не се съобразява с исканията и препоръките на САЩ.
Тези заплахи от страна на двамата институционални лидери идват в резултат на настояването на министър-председателя да не се променят границите със Сърбия и да не се отменят митата върху сръбските стоки.

Превод и редакция: Иван Христов