Скопие. Бившият македонски премиер Никола Груевски е избягал от страната скрит в багажник, твърди настоящият министър-председател Зоран Заев в интервю пред немското издание „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“. За първи път той изнася подробности за бягството на Груевски, който получи политическо убежище в Унгария, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
До голяма степен се знаеше как се е развило неговото пътешествие до Будапеща, но досега нито вътрешното министерство чрез официалното разследване, нито прокуратурата не бяха разкрили как Груевски е напуснал Македония.
В обществото се разпространяват още версии, а министър-председателят Заев в интервю за германския вестник потвърди най-често споменаваното - че той е напуснал дома си скрит в багажника на кола. Премиерът твърди, че знае маршрута на движението на предшественика си в ключовите часове от бягството.
„Сега знаем как. Груевски е слязъл с асансьор в мазето на сградата, а там се скрил в багажника на автомобил, който го извел извън страната. В Албания го чакала друга, унгарска дипломатическа кола“, поясни Заев.
На въпрос на германския журналист защо търсенето на бившия премиер е започнало чак в понеделник, след като Груевски е трябвало да се яви в затвора още в петък, Заев отговори, че според македонските закони се позволява на осъдените в петък да прекарат почивните дни у дома и че това не може да се промени само заради неговия случай.
Непосредствено след бягството си, Груевски заяви пред „Сител“, че е напуснал Македония много лесно, без да разкрива как е стигнал до Албания. Дали е употребил лична карта на някой от граничните пунктове или е използвал други методи.
В интервюто пред германския вестник, озаглавено „Ако Европа не удържи на думата си, радикалните сили могат да се завърнат“, Заев говори и за политическите събития в Македония. Той отбелязва, че не е сигурен какво може да се случи, ако страната не получи дата за преговори, като добавя, че Русия и Китай също имат интереси в региона.
„Поставете се на наше място. Гражданите дори се съгласиха с промяната на конституционното ни име. Остава сега това да е било залудо“, каза македонският премиер.
Заев не отхвърля и възможността за предсрочни избори, като посочва, че без конкретен резултат по въпроса за започването на присъединителни преговори с ЕС, в страната може да вземат връх радикалните националистически сили.

Превод и редакция: Иван Христов