пловдив е сред малкото градове в България, в които има приток на работна ръка, а не текучество. Това бе отчетено от Образователно-индустриалният борд в края на 2018 година.

2 400 души е средния годишен прираст на работна ръка в града за последните години и по този показател сме веднага след столицата, посочи икономистът Георги Стоев. Все повече млади хора отиват да учат в чужбина заради качеството на образованието, но са с идеята да се върнат в България и конкретно в Пловдив, посочи той.

72 000 са наетите само в индустрията за последната година, като 38 000 от тях са новите работници. Коефициентът на заетост в Пловдив е 55.4% и това отново е втори показател за страната след София. Произведената продукция в града за последната година е на стойност 17 милиарда лева. 

По данните на Георги Стоев стартовата заплата без бонуси и стимули в индустрията в Пловдив е от 750 до 1000 лева, което прави града атрактивен в привличането на работна сила. IT-секторът държи най-високи нива на заплати, но специалисти в този сектор се търсят не само в Call-центровете, а и в индустрията, посочи Стоев.

Дуалното образование е важен фактор в намирането на квалифицирани кадри за бизнеса и за 2019 година е 1000 ученици да бъдат обхванати, при 200 за настоящата година, бе отчетено още на заседанието на борда.