Преди броени дни от Агенцията по безопасност на храните обявиха, че в периода от 3 до 7 декември са извършили над 1000 проверки в цялата страна. 7 от тях са завършили с акт за установяване на административно нарушение, а още 6 са с издадени предписания. Предстоят и поне още толкова проверки до края на коледните и новогодишните празници. Докато големите вериги и лицензираните търговци са подложени на строг контрол, по традиция с наближаването на коледните празници нерегламентираната търговска дейност процъфтява, пише Марица.
 

Наш екип се отзова на сигнал за продажба на свинско месо на ул. „Стефан Стамболов” в квартал Кючук Париж. Импровизираният месарски щанд е разположен във вътрешния двор на жилищна кооперация, намираща се непосредствено до СУ „Св. Константин - Кирил Философ” и Малкия парк в квартала.

Асортиментът, предлаган от пишман месарите, е повече от богат – бут, плешка, рибица, врат, ребра, а дори и готови луканки и суджуци, както и буркани с месо за готвене и мас. Прясното месо е на цена от 8 лева за килограм. Свинското се продава изложено на маса стара, ръждясала маса, покрита с черен найлон до самия тротоар и на по-малко от метър от пътното платно, а в багажника на паркиран в двора автомобил се помещава складът на нерегламентираните търговци.

Продавачката обяснява пред потенциалните купувачи, че щандът ще е тук всеки ден до Коледа и без свян разказва, че месото е домашно производство. Строгите правилата и изискванията към търговците, които продават прясно или охладено месо, очевидно не ловят домашния бизнес. Покрай големите празнични пазарувания зачестяват подобни практики да се продават продукти и храни не само без документация, но и в условия, които биха ги направили негодни за консумация и дори опасни за здравето.