Стотици нарушения регистрира Пътна Полиция в Пловдив само за първото денонощие от стартиралата вчера национална акция за безопасност на движението. 

153 са хванатите неизрядни шофьори за първите 24 часа на операцията. 

В 80 от случаите става дума за сериозно превишена скорост, съобщи инспектор Ботьо Гергинов.  „Засечката“ визира данните от 7 часа вчера до същия час тази сутрин.

Останалите данни тепърва ще се изчисляват и класифицират по групи.

Стряскаща е статистиката от началото на годината. 

За този период, само за Пловдив, са регистрирани 21 598 нарушения на правилата и Закона за движене по пътищата. 

И тук отново преобладава превишената скорост – почти 14 000 случая. 

Над 1400 шофьори са хванати да карат с нередовни документи, а други 1235 – без винетка. 

277 водачи са говорели по джиесем по време на движение с телефон в ръка.

Опасно високи са данните за пренебрегнат червен светофар – 152 случая, от страна и на шофьори и на пешеходци.

 

Засилен контрол на шофьорите за употреба на алкохол, правоспособност и използването на обезопасителни средства са акцентите на  полицейската акция в цялата страна.

Специално внимание този път ще се обръща на мотористите. Те ще се проверяват за правоспособност, използването на обезопасителни средства както от тях, така и от спътниците им, и правилното поставяне на регистрационни табели.

В леките коли специално внимание ще се обръща и на правилното използване на обезопасителни средства при превоз на децата. Успоредно ще текат и засилени проверки за спазването на скоростните режими.

Този път акцията няма „пожелателен“ характер, а всяко нарушение е придружено от строги санкции, подчерта инспектор Ботьо Гергинов.