България няма да признае резултатите от референдумите, обявени в някои части на Украйна, които са под руски контрол. Това стана ясно на брифинг в Министерството на външните работи.

Ведомството следи с особено внимание развитието на войната между Украйна и Русия.

В 8 часа днес започна гласуването в самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република, както и в Херсонска област и териториите под руски контрол в Запорожка област, за присъединяване към Русия. То ще продължи до 27 септември.

Заместник-министър Костадин Коджабашев потвърди думите на българския министър на отбраната, че на този етап няма конкретна военна заплаха за страната ни.

България следи ситуацията и работи заедно със съюзниците от НАТО и ЕС, казазаместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев, предаде БНР.

Мощен взрив беляза началото на референдума в Мелитопол

 
"Последните новини от Москва не са особено приятни. Те говорят за ескалация на всички наши досегашни отношения и в съчетание с ядрената реторика и т.нар. референдуми тези доста тревожни събития засилват необходимостта от категорична и последователна подкрепа за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна", каза Коджабашев.

Обявените от Москва референдуми за присъединяване към Русия на контролираните от руските сили Донецка и Луганска област и части от Запорожка и Херсонска област в Украйна са пореден опит нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна и резултатите от тях няма да бъдат признати в международен план, коментира Коджабашев.

ЛНР и ДНР гласуваха провеждането на референдум за присъединяване към Русия

"Те са единствено опит да бъде легитимирана военната инвазия на Русия, както и да се променят със сила международно признати граници. Със сигурност това ще изостри конфликта още повече", каза заместник-министърът на външните ни работи.

Към момента няма информация има ли руснаци, които искат хуманитарен статут у нас след обявената от руския президент частична военна мобилизация.

"Но при всички случаи българското правителство предстои да изработи конкретика, касаеща, базираща се най-вече на вътрешното и международното законодателство, по отношение на хората, търсещи временна закрила, както и тези, третирани като бежанци", каза Коджабашев.