Инфлацията може да бъде борена с растеж на доходите. Замразяването на минималната работна заплата е грешка. Тя трябва да се повишава със стойността на инфлацията, догодина трябва да е над 800 лева. Това заяви бившият министър на икономиката Николай Василев.

По думите му високата инфлация е най-големият икономически проблем. "За повече от 10 години половин поколение не знаеше какво е това понятие. Фиксираният курс на лева държи валутата, не може да имаме трицифрена инфлация. Ако знаехме как ще се развие войната и какви ще са енергийните цени, можехме да прогнозираме докъде ще стигне тя. България рязко след септември 2020 г. обърна бюджетната си политика след над 20 години дисциплина, с която свали публичния си дълг. Включихме се в групата на популистките държави, където колкото повече харчим и задлъжняваме, толкова по-добре. Очертават се и по-неприятни години", подчерта той в ефира на Нова Нюз. 

Според него нормален кабинет с 4-годишен мандат е добре да има. "Надявам се да бъде западно ориентиран. Добре е да има реформаторско правителство, за да се избегне икономическа криза, но доктрината досега беше да няма реформи. 200 млн. лева са разходите на държавата за половин ден напред. Опитахме да изтеглим дълг, но финансовият сектор не желаят да го заемат, защото държавата е хаотична и нестабилна. Очертава се над 10 млрд. бюджетен дефицит. С лека ръка управляващите раздават милиарди, а цялата бюджетна политика не ми харесва. Дългът ни е над 36 млрд., след години може да достигне 50-60 млрд., ако няма смели реформатори на икономиката", прогнозира Василев.

Икономистът отбеляза, че трябва да се спрат ненужните държавни разходи. "През декември бяха изхарчени 5 млрд. без да се знае за какво. Видяхме най-голямото прахосване на държавния бюджет и хаос", каза още той. И призова да не зависим от "Газпром", а да бъдат построени повече интерконектори със съседни страни.