Мир в Украйна може да се постигне само, ако под него стои подписа на украинския президент Владимир Зеленски. Това каза бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов.

"Очаквам при третия кръг от преговори да се стигне до решение за прекратяване на огъня и изтегляне на руските войски. Това ще даде път за политически преговори между двамата лидери", обясни той. 

Според Шаламанов като част от ЕС България трябва да се включи с всичко възможно, за да подкрепи във военно отношение зашитата и свободата на Европа. 

"Инициативата за решаване на конфликта е на ЕС и ние като част от него трябва да участваме. ЕС е и този, който ще възстанови развитието след конфликта", каза още бившият министър пред Нова. 

Велизар Шаламанов коментира и назначаването на новия военен министър. 

"Подкрепям премиера който спря опитите за дестабилизация на България. Подкрепям и избора на Заков. Опитът му в НАТО и Брюксел ще е много ценен за страната ни. България трябва бързо да дефинира своята уникална роля като член на ЕС и НАТО за разрешването на украинската криза и цялостното развитие на системата за сигурност", уточни той.