Депутатите се заклеха и лидерите на ПГ на партиите в 46-тото Народно събрание взеха думата – да изговорят пред колегите си, а и пред народа, какви са приоритетите им.

Зайкова закле депутатите и ги ориса: Очаквам от вас кабинет и работа!

Пръв думата взе шефът на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов, който обяви, че този парламент е по-различен от предишния и доста по-близък до реалността.

„За разлика от миналия път присъства Министерски съвет и това означава, че хората, които са тук не се срамуват”, започна той словото си.

„Ние ще предложим, когато президентът Румен Радев ни даде мандат, кабинет и ще проведем разговори за политиките”, обеща Йорданов, но  обърка президентите и първоначално поиска мандат за управление от бившия президент Георги Първанов.

Най-важната задача пред този парламент е съставяне на кабинет

„Не мисля, че имаме разлики по темите главен прокурор, съдебна система или унизителните пенсии с останалите партии. В следващите 10-15 дена би трябвало да има правителство. Ако няма, вероятността от поредни избори е голяма”, посочи дясната ръка на Слави Трифонов.

„Предсрочните избори не излъчиха категоричен победител. Въпреки това честито на първите”, коментира на свой ред Десислава Атанасова от името на ГЕРБ.

Тя поясни, че вотът е бил при ниска активност и явен натиск върху симпатизанти на ГЕРБ.

По думите й вместо да разрешат кризата , изборите я задълбочили. Свидетели сме били и на блокаж.

Атанасова поясни, че ГЕРБ-СДС ще бъде силна и компетентна опозиция. Опонентите им щели да бъдат не партиите, а хаоса.

Според нея в програмата на ИТН нямало отделено място за предизвикателствата, а това било симптом да се отчитат необходимости, които са важни за държавата.

По думите й новото управление ще бъде изправено и пред други проблем, завещан от служебния кабинет - конфронтацията в обществото.

Атанасова обяви, че ГЕРБ-СДС няма как да подкрепят една неолиберална програма, които акценти е концесионирането на магистралите и намаляване на разходите в бюджета и унищожена инфраструктурата на малкия бизнес.

„Време е за диалог между държавници и решение в полза на хората”, за това настоя лидерът на БСП Корнелия Нинова в първото си слово от трибуната на 46-ото Народно събрание.

„Пожелавам на всички стабилен парламент и разумни решения в интерес на хората. Изправени сме пред четири държавнически предизвикателства и само от нас зависи дали ще ги преодолеем или ще тласнем държавата в кризата”, коментира  тя.

„Избрани сме с най-ниската избирателна активност. Това е знак да компенсираме ниското доверие, което имаме, с много работа. Второ - имаме силно фрагментиран парламент. За да работи той е необходим диалог, но той е предварително миниран. Първата политическа партия ИТН вече се отказаха от това да са протестна партия и казаха ,че са антисистемна. Уважаеми колеги, вие вече сте системна партия. В 45-ото НС имахте председател на парламента, това ви прави част от политическата система вече”, обърна се тя към депутатите от "Има такъв народ".

Третото предизвикателство - да направим стабилно правителство, с ясен период на действие, национално надпартийно, каза тя.

Нинова отново се зарече, ако първите два мандата претърпят провал и третият бъде връчен на тях, да направи прозрачни преговори и да постави ясни условия за бъдещо правителство.

„Четвъртото и най-голямото - пред нас стои въпроса да доразградим стария модел на управлението и да изградим нов - прозрачен и справедлив”, каза тя.

Според нея проблемът не бил в хората и органите, те били следствие на проблема. Трябвало да се пребори причината за това, която била в залата - ГЕРБ. Проблем имало и в контрола и отговорността. Трябвало промяна в съдебната система - закриване на спесцъда и прокуратурата, контрол върху главния прокурор, нов закон за КПКОНПИ, изреди тя.

„За нас най-важен приоритет си остава социалната политика. Близо 1/4 от българските граждани живеят под прага на бедността. Цените на храните, на основни стоки, растат неимоверно бързо. За нас е много важно рязко да се увеличат доходите. Не бива да оставаме това за бюджет 2022 г. сега трябва да направим актуализация на бюджета”, каза Нинова  и обясни, че още днес са внесли промени за въвеждането на нови социални политики.

„Отсега трябва да подготвим здравната система за следващата ковид вълна”, настоя лидерката на Столетницата.

„Кризата удари сериозна световната икономика, както и българската. Някои държави реагираха бързо и адекватно, но правителството на Борисов не можа да го направи. Един от механизмите е планът за възстановяване и устойчивост. Само две държави не са си внесли плана. Едната сме ние. Ще внесем питане до финансовия министър, за да може той максимално бързо да влезе в парламента за разглеждане и да го внесем”, каза Нинова.

„Сега се изисква диалог между държавници, реализъм, а не популизъм за решения в полза на хората”, заключи тя.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пък посочи, че протестните партиите са влезли в парламента „заедно да орем държавната нива”.

„България е в криза и най-очевидното изявление и проявление на този факт е, че повече от година нямаме пълноценно, нормално управление. Нямаме управление, което се ползва с доверие, нямаме управление, което се ползва парламентарна подкрепа и нямаме ясна формула за това как да съставим следващо управление”, посочи той.

По думите му страната е изправена пред сериозни предизвикателства. "На първо място подготовката за задаваща се следваща ковид вълна. Това е изключително важно за нас и още утре на председателски съвет ще сондираме колегите от другите парламентарни сили и какви мерки можем да вземем. Дали да не излъчим контактна група, която да уточни какво бихме могли да направим в парламента заедно, за да започнем много бързо да подкрепяме усилията на служебния кабинет и здравните власти", подчерта още Христо Иванов.

Според него депутатите трябва да осигурят бързо внасянето в ЕС на Плана за възстановяване и да се гарантира, че парите няма да бъдат откраднати.

"Трябва да започнем максимално бързо работа по бюджет на промяната. Той трябва не просто да повтори досегашната финансова рамка. В него трябва да заложим модела на възстановяване и решителни мерки за повишаване на ефективността на публичните разходи", каза още Христо Иванов.

По думите му наистина трябва да се потърси възможност за преизчисляване на пенсиите, в обновяването на българското здравеопазване.

"Това, което се случва с една болница в България, трябва да бъде знак, че е крайно време за сериозен разговор за реформа в здравеопазването", допълни още той.

Иванов подчерта, че акцент за "Демократична България" ще бъдат българите в чужбина, реформата на Изборния кодекс, формирането на политиките за климата, инвестиции в българската култура, образование и наука.

Той също така описа как България да бъде извадена от дългогодишната криза.

"В България има корупционен модел, който се корени в тоталитарния режим и в продължаващото влияние на комунистическите служби. Той е инкорпориран политически в това, което наричаме "Сарайския модел" и има най-върхово проявление в управлението на Бойко Борисов. Решението на този дълбок проблем е реалният отговор как страната да излезе от кризата", подчерта Христо Иванов.

По думите му трябва армията ни трябва да бъде модернизирана, а сигурността на страната ни да се укрепи. Той заговори още за електронно управление и лустрация.

„Резултатите от изборите ясно показаха волята на народа. Той иска промяна, а тя минава през диалог и необходимите компромиси в името на голямата цел – достоен живот за всеки български гражданин. Тя минава и през политическа мъдрост, държавническо мислене и поведение плюс експертен капацитет”, заяви от парламентарната трибуна Мустафа Карадайъ.

„Докато някои размишляват, предполагат, коментират или открито твърдят кой от бъдещите кабинети има връзка с ДПС, колко или как спечелилата или някоя от другите партии има връзки с ДПС, ние от ДПС работим за това да има правителство и България да започне да излиза от кризата. Работим за това как животът на всички български граждани да се подобри и всеки да живее достойно, да работи и да бъде удовлетворен в България”, каза още той.

„Ние не се занимаваме с предположения. Не търсим и не създаваме интриги. Не очакваме и не искаме власт заради самата власт. Знаем, че състоянието на нещата зависи от радикални реформи и че страната се нуждае от ясна политическа и управленска програма”, посочи Карадайъ.

Според него час по-скоро трябва да се посочат ясни приоритети и да се представи управленска програма.

„Нека тя да е с ясни и къси срокове по всеки приоритет. Само кратките срокове и ускорените темпове, съчетани с правилни решения могат да излекуват нанесените поражения. Успехът изисква жертви и всички ние трябва да сме готови за това”, настоя той.

„Предстои много работа и отговорни решения. Възможността правителство на малцинството да изведе България от кризата е налице само при едно условие – отговорно поведение, дългосрочна визия, взаимно уважение и диалог. Моментът е исторически, мисията е историческа. Няма нищо по-велико от това да имаш волята и решимостта с нужния капацитет и визия да промениш света, независимо дали си малцинство или не”, категоричен бе Мустафа Карадайъ.

"Промяната е необратима, но тя е необратима ако сме единни, ако не сме допуснем отново съдбата на България да се определя от провалилите се от управлението на ГЕРБ или ДПС. В мига, в който някой се обърка, че тук сме за реалити формат, че тук сме за Фейсбук демокрация или за тънки партийни сметки или за други форми на подмяна, ще излезем на площадите и ще протестираме. Готови сме да минем в обсада на всеки политик на статуквото", заяви на свой ред председателят на парламентарната група на „Изправи се.БГ. Ние идваме!“ Мая Манолова.

Тя обясни промяната на името на формацията от „Изправи се! Мутри вън!“.

„Заменихме „Мутри вън“ с „Ние идваме!, защото призивът вече не е достатъчен, за да измъкнем мутрите от ежедневието на българските граждани. След десетилетия, мутрите са добре окопани на всички етажи на властта. Тепърва сблъсъците с тях ще предизвикат катаклизми. Ние идваме, за да изгоним мутрите!“, категорична бе Манолова.