"Обявената частична мобилизация от президента на Руската федерация води до ескалация на напрежението и до това държавите в Европа и тези, които са близо до конфликта между Русия и Украйна, да нямат сигурност за това доколко военните действия ще продължат и с какъв интензитет ще са". Това заяви служебният министър-председател Гълъб Донев.

По думите му това действие на Русия е недопустимо, особено като се има предвид, че тя е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и би трябвало да спазва стриктно Устава на ООН и да не сплашва с военна сила която и да било друга държава, което е пряко нарушаване на Устава на Организацията.

Лавров пред ООН: Присъединените части от Украйна ще бъдат под „пълна защита" на Русия

Служебният премиер отново подчерта, че риск за националната сигурност на България има, но "няма пряка военна заплаха до този момент" за страната ни.

Несигурността идва и от нарушаването на веригите на доставки на енергоресурси за Европа от Русия, коментира още Гълъб Донев пред БНР:

"Газовата тема е една от водещите в ЕС и поставя много въпросителни пред това как Европа и нейните граждани ще посрещнат идващите зимни месеци".

Искат Русия да бъде отстранена от Съвета за сигурност на ООН