Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел разговаря в Брюксел с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и с еврокомисари. Габриел е на двудневно посещение в белгийската столица.

Пред журналисти тя съобщи, че ГЕРБ ще има своята кандидатура.

"Това, което е важно е, че България ще излъчи двама кандидати, които трябва да имат качествата за това, достойно да отстояват мястото на българския комисар и това е, което искаме. Аз искрено вярвам, че България ще излъчи двама кандидати, които ще имат своето интервю с президентката на ЕК и след това всички ще следим за ресора и начина, по който този процес ще се случи възможно най-бързо, защото повече от всякога България има нужда от своя комисар", посочи Габриел, цитирана от БНТ.

До края на седмицата ще трябва да се обсъди името, което да е силна кандидатура, способна да влезе с летящ старт, каза още Мария Габриел и уточни, че не е важно дали ще е мъж или жена.

Снощи тя разговаря с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Двете са обсъдили приемането на България в Шенген и еврозоната, както и темата за новия български еврокомисар.

Даниел Лорер е изборът на ПП-ДБ за еврокомисар